Какво представляват гръбначно-мозъчните травми?

Увреждането на гръбначния мозък представлява увреждане на клетки и нерви, които изпращат и получават сигнали от и към мозъка и останалата част на тялото. Причината за такива травми може да е директно нараняване на самия гръбначен мозък или увреждане на тъканта и прешлените, които го заобикалят. Такова увреждане може да доведе до временни или постоянни промени в усещането, движението, силата и функциите на тялото или до инвалидност.

Какво е лечението на гръбначно-мозъчни травми?

Лечението може да включва различни на вид хирургични и нехирургични интервенции и терапии, но е най-вече насочено към усилията да се избегне тежка инвалидност.

Екипът ни оценява състоянието на пациента и изготвя план за лечение, който съчетава методики, имащи за цел подобряване физическото и психично здраве.

Какви са най-честите нарушения при гръбначно-мозъчни травми?

Понижена или изгубена сетивност на крайниците

  • За понижена сетивност най-често говорим, когато става дума за долните крайници на човек. Често този процес може да бъде временно явление, но за да е възможно това е необходимо да се реагира възможно най-бързо след инцидента.

По-трудно или ограничено самообслужване

  • Гръбначно-мозъчните травми причиняват инвалидизация в по-малка или голяма степен. Така при пациента бива ограничена възможността да полага нужните грижи за себе си и това налага необходимостта от присъствие на близък човек или специалист, който да го обгрижва.

Болката

  • При голяма част от пациентите са налице силни болки, преминаващи към болков синдром, който нерядко се превръща в хроничен. Съществуват методи, чрез които това усещане се минимализира и потиска.

Намалена мускулна маса и сила

  • Често срещано последствие от травмата е загубата на мускулна маса и намаляване силата на мускулите, а целенасочените движения се оказват трудни и непосилни за пациентите.

Върху какво е нашият фокус?

Подобряване мускулния тонус и мускулната маса

  • От изключително значение за нормализирането живота на пациента е подобряването на мускулния тонус и масата на мускулите. Това е напълно възможно посредством детайлно изготвената от екипа ни рехабилитационна програма.

Сила и издръжливост

  • Общата сила и издръжливост са важен компонент от здравословното състояние на човек и неговото усещане за пълноценност. В тази посока работим чрез всички методи, доказали многократно ползата си.

Координация и равновесие

  • Координацията и равновесието са важни, за да можем да водим спокоен живот. За да имат възможността пациентите ни да разгърнат напълно потенциала си и да отговорят на неотложните си ежедневни дейности и нужди сами, екипът ни полага максимални грижи.

Реакции

  • Фокусираме се върху физическите умения на пациентите си и тяхната бързина на реакция в непредвидени от ежедневието ситуации. Да бъдат сигурни в себе си е наш основен приоритет.

Двигателен контрол и придвижване

  • Основен елемент от възстановяването подвижността и контрола на движението е мотивацията на пациента и неговото емоционално състояние. Когато е възможно да се повлияе върху последствията от травмата, това се случва с изграждане на правилната и във всеки случай индивидуална стратегия за лечение.

Запазете час за безплатен преглед

Изпратете запитване през нашата форма или ни се обадете за да запишем ден и час за безплатен преглед и функционална оценка.