Какво представлява Детската церебрална парализа?

Честотата на Детската церебрална парализа (ДЦП) в Европа е около 2.5 на 1000 деца. По-често се наблюдава при недоносеност, незрялост на новородените или при многоплодна бременност, а минималната възраст за диагностициране е след 18-ия месец.

ДЦП е група от двигателни нарушения, които засягат способността на човек да се движи правилно и да поддържа добър баланс и стойка. Освен това, при страдащите от ДЦП се забелязват неточни и неконтролируеми движения.
Не са рядкост случаите, при които причината за възникване на ДЦП остава неясна. При част от пациентите умствените възможности и потенциал остават съхранени, а при други се забелязват ограничения.

Церебралната парализа е най-често срещаното двигателно увреждане в детството. Редовната рехабилитация и поддържане мускулите и тонуса на тялото, позволяват на пациентите с ДЦП да се впишат в обществото и да бъдат пълноценна част от него.

Какво е лечението при Детска церебрална парализа?

Негативните последствия от ДЦП могат да бъдат минимализирани и повлияни от интензивни рехабилитационни терапии, а в някои от случаите и чрез медикаменти и хирургични интервенции.

Кои са най-честите нарушения при Детска церебрална парализа?

Ограничени движения и нарушена координация

  • Неволевите движения и ограничената двигателна активност са често срещани при ДЦП. При част от пациентите се забелязва и треперене.

Трудно движение

  • Предвид наблюдаваните деформации на костите и ставите при децата с ДЦП е възможно да е налице късно и по-трудно, а често дори и невъзможно прохождане.

Нарушен контрол на главата

  • Голяма част от пациентите с церебрална парализа изпитват затруднение в задържането на главата си в изправена или друга позиция. По-трудно преглъщане, нарушени смукателен рефлекс и слюноотделяне, също се забелязват.

Върху какво е нашият фокус?

Походката и нейното подобрение

  • Самостоятелното придвижване на пациенти с ДЦП налага съдействието на помощно средство или човек. Установяват се случи обаче, с по-леки форми на ДЦП, когато това не е необходимо. Екипът на Авис Медика има за основна цел да се погрижи за правилната походка на пациентите си и да спомогне за нейното подобрение.

Подобряване на координацията и мускулната сила

  • Апаратурата, с която работим и доказаните методики, представляващи част от процеса на лечение на ДЦП, повлияват благоприятно върху промените в мускулния тонус на пациентите ни и на координацията в движенията им.

Реакции

  • Фокусираме се върху физическите умения на пациентите си и тяхната бързина на реакция в непредвидени от ежедневието ситуации. Да бъдат сигурни в себе си е наш основен приоритет.

Способност за възприятие

  • Възприятието и усещането за света и хората са познавателни психични процеси, върху които работим и ние. Доверявайки се на уменията на специалисти с дългогодишен опит, превърнали се в част от екипа ни, ние се стараем да подобрим способността за възприятие у хората с ДЦП.

Когнитивни умения

  • Връзката ни със света зависи пряко от нашите когнитивни умения. За да повлияем положително и оздравително на умствените способности на пациентите си, ние залагаме на роботизирано лечение и конвенционални методи, които в колаборация дават най-добри резултати.

Запазете час за безплатен преглед

Изпратете запитване през нашата форма или ни се обадете за да запишем ден и час за безплатен преглед и функционална оценка.