Какво представлява Множествената склероза?

Множествената склероза (МС) е най-честото придобито хронично неврологично заболяване, засягащо най-вече хора на възраст между 20 и 40 години. Установява се, че при жените честотата на появата му е три пъти повече отколкото при мъжете.

При заболяването се засяга веществото миелин, представляващо защитния слой на клетките на главния и гръбначния мозък. Освен трайни увреждания, заболяването може да причини и инвалидизация. При някои от пациентите способността да се движат самостоятелно се ограничава, а при други може да отсъства напълно.

Анализиране на резултатите получени от ядрено-магнитен резонанс
Поставяне на диагноза множествена склероза

Какво е лечението при Множествена склероза?

Въпреки множеството изследвания и проучвания, свързани с МС, към днешна дата липсват утвърдени и напълно ефективни терапии, които да гарантират цялостното оздравяване. За да бъде облекчен процесът и за да се забави ходът на заболяването се прилага медикаментозно лечение в контролирана следа, което дава добри резултати.

Рехабилитация с Lokomat Pro при пациентка с множествена склероза

Какви са най-честите нарушения при Множествена склероза?

Намалена мускулна маса и понижена чувствителност

  • Последствие от засегнатия миелин е намаляване мускулната маса и понижаване на чувствителността. Мускулите отслабват и често се наблюдава болка или изтръпване.

Трудно придвижване или невъзможност за такова

  • Нарушенията, породени от МС, се отразяват пряко върху равновесието на човек, неговата координация и двигателни способности. Пациентите променят походката си и тя се превръща в нестабилна.

Затруднение в ежедневието

  • МС има пряко отношение към невъзможността човек да се справи със стандартните дейности и да отговори на своите нужди в ежедневието си. Възможно е пациентите да се затрудняват в грижата за себе си, което налага присъствието на близък човек или специалист, който да окаже съдействие.

Хронична умора

  • Без значение от степента на развитие на болестта и възрастта на пациента, липсата на енергия и добър тонус се наблюдава често.

Върху какво е нашият фокус?

Походката и нейното подобрение

  • При повечето ни пациенти активните движения са силно ограничени. Това води до невъзможност да се изправят от стола или инвалидната количка, което до голяма степен влияе на психиката им. Благодарение на богатия опит на екипа ни и технологиите, с които работим, въздействаме върху процеса на обездвижване и подобряваме активността значително.

Подобряване на равновесието и концентрация

  • Нарушенията в малкия мозък водят до нарушения в равновесието и концентрацията. С ефективни терапевтични методи допринасяме за тяхното подобрение.

Хроничната умора

  • Застояването и намалената физическа активност на хората с МС е причина за хронична умора. За да се справим с нея, прилагаме различни терапии, вземайки предвид състоянието на пациента и неговите възможности.

Умението да се справяме сами

  • Съставяме план, определяме цели и заедно с пациентите си поемаме по пътя към оздравяването. Не само с терапии, но и психологически оказваме нужната подкрепа и съдействие, за да успеят пациентите ни сами да отговорят на своите нужди в ежедневието.

Запазете час за безплатен преглед

Изпратете запитване през нашата форма или ни се обадете за да запишем ден и час за безплатен преглед и функционална оценка.

Множествена склероза – възпалително автоимунно заболяване на централната нервна система и рехабилитация

Вижте повече:

Множествена склероза (МС) е хронично възпалително автоимунно заболяване на централната нервна система, което засяга милиони хора по света. Това е неврологично заболяване, което засяга обвивката на нервните влакна и нарушава комуникацията между мозъка и другите части на тялото.

Множествена склероза и рехабилитация – причини за развитие и симптоми

Множествена склероза 1 - симптоми

Множествена склероза – апаратура

При множествена склероза (МС), имунната система на организма атакува миелина – веществото, което покрива нервните влакна. Множествената склероза (МС) е често срещана възпалителна болест на централната нервна система, засягаща предимно млади възрастови групи, най-често между 20 и 40 години. Въпреки че причините за множествената склероза не са напълно ясни, се смята, че комбинация от генетика и околната среда може да допринесе за нейното развитие. Някои от факторите, свързани с риска от развитие на множествената склероза, включват генетика, вирусни инфекции, никотин, недостиг на витамин D и други. Симптомите за лечение и рехабилитация на множествената склероза могат да варират значително от пациент на пациент. Най-често срещаните симптоми включват умора, смущения в зрението, болки в мускулите и проблеми с баланса. Поради разнообразието на симптомите, множествената склероза (МС) често е трудна за диагностициране, рехабилитация и лечение. Обикновено се изискват допълнителни изследвания, за да се постави правилна диагноза за множествена склероза (МС). Макар че множествената склероза (МС) няма напълно лечение, съществуват различни методи за рехабилитация, които могат да помогнат на пациентите да контролират симптомите и да подобрят качеството на живот. Лечението и рехабилитацията на множествената склероза обикновено включва прием на лекарства, които могат да намалят възпалението, да облекчат симптомите и да забавят напредъка на болестта. Също така, физическата рехабилитация при множествената склероза играе важна роля в поддържането и лечението на физическа функционалност и оптимизиране на независимостта на пациентите.

Рехабилитация и най-новото лечение при множествена склероза

Множествена склероза 2 - успешно лечение

Множествена склероза – най-новото лечение

Една от важните стратегии за управление и рехабилитация на множествена склероза е ранната диагноза и навременното начало на лечение. Ранната рехабилитация може да помогне за намаляване на напредъка на болестта и нейното лечение. Редовният медицински контрол и консултации със специалист са от съществено значение за оптималното управление, рехабилитация и лечение на множествена склероза. В допълнение към най-новото лечение с лекарства и рехабилитацията, важно е пациентите с множествена склероза (МС) да се ангажират със здравословния начин на живот. Това включва правилно хранене, поддържане на физическа активност, избягване на стреса и подкрепа на доброто психическо и емоционално благосъстояние. Необходимо е също така да се поддържа редовна комуникация с медицинския екип и да се спазват препоръките за лечение и рехабилитация при множествена склероза (МС). Множествената склероза (МС) е сериозно заболяване, което може да оказва значително въздействие върху живота на засегнатите лица. Въпреки това, с най-новото лечение, рехабилитация и подкрепа, множествената склероза (МС) може да бъде управлявана ефективно, позволявайки на пациентите да водят пълноценен живот. Ако сте засегнати от множествена склероза (МС) или имате близък с това заболяване, знайте, че има много организации, които могат да предложат подкрепа, рехабилитация, информация и лечение. Не се колебайте да потърсите помощ от медицински специалисти. Въпреки че множествената склероза (МС) може да бъде предизвикателство, важно е да помним, че има надежда и възможности за управление, рехабилитация и лечение на това заболяване. Със съответната грижа, лечение, рехабилитация и подкрепа, пациентите с множествена склероза (МС) могат да водят активен и качествен живот.

Диагностициране и лечение на хроничното заболяване множествена склероза

Множествена склероза 3 - индивидуално лечение

Множествена склероза – максимално благоприятен резултат

Множествена склероза (МС) е хронично заболяване на централната нервна система, което засяга милиони хора по света. Множествена склероза (МС) автоимунно заболяване предизвиква възпаление и демиелинизация на нервните влакна, което води до нарушена комуникация между мозъка и другите части на тялото. За да се диагностицира множествена склероза (МС) е необходимо провеждане на клинични прояви, медицинска и допълнителни изследвания. Подходящите допълнителни изследвания могат да включват магнитно резонансно изображение (MRI), електромиография (EMG), лабораторни тестове и ликворна биопсия. Резултатите от тези изследвания могат да помогнат за потвърждаване на диагнозата на множествена склероза (МС) и определяне на тяхната степен. След диагностицирането на множествена склероза (МС), лечението става основен фокус за контролиране на симптомите, забавяне на напредъка на болестта и подобряване на качеството на живот. Лечението на множествена склероза (МС) е комплексно и се базира на индивидуалните нужди и състояние на пациента. Възможностите за лечение на множествена склероза (МС) включват лекарства, физиотерапия, рехабилитация, психологическа подкрепа и съвети за изменение на начина на живот. Лекарствата за множествена склероза (МС) могат да помогнат за контролиране и лечение на възпалението и забавяне на прогресирането на болестта. Те могат да включват имуномодулатори, имуномодулиращи препарати, имуноглобулини и други. Важно е да се консултирате с вашия лекар, за да определите най-подходящите лекарства за вас при лечение на множествена склероза (МС).

Как да завършим лечение и рехабилитацията при множествена склероза успешно

Множествена склероза 4 - специализирани програми

Множествена склероза – висококачествена апаратура

Физиотерапията и рехабилитацията играят ключова роля в успешното управлението и лечението на множествена склероза (МС). Физиотерапевтите и рехабилитаторите могат да предоставят специализирани програми и упражнения, които подобряват физическата функционалност и мобилността на пациентите при множествена склероза (МС). Тези програми могат да включват упражнения и рехабилитация за сила и гъвкавост, баланс и координация, аеробна тренировка и терапия с помощни средства. Рехабилитацията и лечението при множествена склероза (МС) са индивидуални и се приспособяват специално към нуждите и способностите на всеки пациент. В допълнение към лечението и рехабилитацията на множествена склероза (МС), е важно да се отдели внимание и на изменението на начина на живот. Правилното хранене, физическата активност и поддържането на здравословни нива на стрес са от съществено значение за управлението, рехабилитацията и лечението на множествена склероза (МС). Психологическата подкрепа и консултация могат също да помогнат на пациентите да се справят с емоционалните предизвикателства, свързани с болестта множествена склероза (МС). Завършването на рехабилитацията и лечението при множествена склероза (МС) успешно изисква ангажимент, търпение и подкрепа от страна на пациента и здравния екип. Редовното следване на препоръките за лечение, рехабилитация и подкрепа от семейството и приятели са от съществено значение. Важно е да се има реалистични очаквания и да се помни, че рехабилитацията и лечението при множествена склероза (МС) са индивидуален процес, който може да отнеме време и усилия, но с постоянство и ангажимент може да доведе до значително подобрение на качеството на живот. В заключение, диагностицирането на множествена склероза (МС) и завършването на рехабилитацията и лечението при това заболяване успешно изискват комплексен и индивидуализиран подход. Лечението, физиотерапията и рехабилитацията са важни елементи в управлението на симптомите и подобряването на живота на пациентите с множествена склероза (МС). Необходима е също така подкрепа от близките и ангажимент от страна на самите пациенти, за да се постигне максимално благоприятен резултат. Важно е да се търси медицинска помощ и консултация от специалисти в областта, които да помогнат на пациентите да се справят успешно с рехабилитацията при множествена склероза (МС) и да водят пълноценен и активен живот.

Множествена склероза – възпалително автоимунно заболяване на централната нервна система и рехабилитация

Множествена склероза и рехабилитация – причини за развитие и симптоми

Рехабилитация и най-новото лечение при множествена склероза

Диагностициране и лечение на хроничното заболяване множествена склероза

Как да завършим лечение и рехабилитацията при множествена склероза успешно