Какво представлява Множествената склероза?

Множествената склероза (МС) е най-честото придобито хронично неврологично заболяване, засягащо най-вече хора на възраст между 20 и 40 години. Установява се, че при жените честотата на появата му е три пъти повече отколкото при мъжете.

При заболяването се засяга веществото миелин, представляващо защитния слой на клетките на главния и гръбначния мозък. Освен трайни увреждания, заболяването може да причини и инвалидизация. При някои от пациентите способността да се движат самостоятелно се ограничава, а при други може да отсъства напълно.

Какво е лечението при Множествена склероза?

Въпреки множеството изследвания и проучвания, свързани с МС, към днешна дата липсват утвърдени и напълно ефективни терапии, които да гарантират цялостното оздравяване. За да бъде облекчен процесът и за да се забави ходът на заболяването се прилага медикаментозно лечение в контролирана следа, което дава добри резултати.

Какви са най-честите нарушения при Множествена склероза?

Намалена мускулна маса и понижена чувствителност

  • Последствие от засегнатия миелин е намаляване мускулната маса и понижаване на чувствителността. Мускулите отслабват и често се наблюдава болка или изтръпване.

Трудно придвижване или невъзможност за такова

  • Нарушенията, породени от МС, се отразяват пряко върху равновесието на човек, неговата координация и двигателни способности. Пациентите променят походката си и тя се превръща в нестабилна.

Затруднение в ежедневието

  • МС има пряко отношение към невъзможността човек да се справи със стандартните дейности и да отговори на своите нужди в ежедневието си. Възможно е пациентите да се затрудняват в грижата за себе си, което налага присъствието на близък човек или специалист, който да окаже съдействие.

Хронична умора

  • Без значение от степента на развитие на болестта и възрастта на пациента, липсата на енергия и добър тонус се наблюдава често.

Върху какво е нашият фокус?

Походката и нейното подобрение

  • При повечето ни пациенти активните движения са силно ограничени. Това води до невъзможност да се изправят от стола или инвалидната количка, което до голяма степен влияе на психиката им. Благодарение на богатия опит на екипа ни и технологиите, с които работим, въздействаме върху процеса на обездвижване и подобряваме активността значително.

Подобряване на равновесието и концентрация

  • Нарушенията в малкия мозък водят до нарушения в равновесието и концентрацията. С ефективни терапевтични методи допринасяме за тяхното подобрение.

Хроничната умора

  • Застояването и намалената физическа активност на хората с МС е причина за хронична умора. За да се справим с нея, прилагаме различни терапии, вземайки предвид състоянието на пациента и неговите възможности.

Умението да се справяме сами

  • Съставяме план, определяме цели и заедно с пациентите си поемаме по пътя към оздравяването. Не само с терапии, но и психологически оказваме нужната подкрепа и съдействие, за да успеят пациентите ни сами да отговорят на своите нужди в ежедневието.

Запазете час за безплатен преглед

Изпратете запитване през нашата форма или ни се обадете за да запишем ден и час за безплатен преглед и функционална оценка.